facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 5 - Marion Koopmans

zondag 06 juni 2021, Paradiso Amsterdam

“Don’t miss your brief moment to be alive”

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

6 juni 2021

Prof. dr. Marion Koopmans (Erasmus MC Rotterdam)

Virusgenetica onder de loep

Of het nu mensen, dieren, planten, insecten of bacteriën betreft: alle levensvormen op aarde hebben te maken met virusinfecties. De meeste daarvan zijn ‘soorteigen’, maar sommige virussen zijn in staat om meerdere soorten te infecteren, zogenaamde spillovers. Aan de hand van de COVID-19 pandemie en andere voorbeelden gaat Marion Koopmans in op de vraag hoe moleculair-epidemiologisch onderzoek gebruikt wordt om inzicht te verkrijgen in herkomst, verspreiding en bestrijding van virusinfecties.

Klik hier voor de hand-out.
Deze lezing wordt live gestreamd, aanvang 11.00 uur (inloggen vanaf 10.45 mogelijk), einde 13.00 u.
Vrienden van V&S krijgen korting, evenals VPRO-leden en studenten.
Livestreamtickets zijn via deze link nog bij Paradiso verkrijgbaar.
(Eerder bestelde tickets worden omgezet in livestreamtickets, u krijgt hierover bericht via e-mail.)

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.