facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 1 - Dirk van Delft

zondag 14 maart 2021, Paradiso Amsterdam

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

Prof. dr. Dirk van Delft (Universiteit Leiden)

Kleijne diertgens – Antoni van Leeuwenhoek en de ontdekking
van onzichtbaar leven

Een microscopische blik op het begin en het belang van de microbiologie

Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) zag wat niemand voor hem had gezien: bloedlichaampjes,  zaadcellen en ‘kleine dierkens’ ofwel bacteriën. Als natuuronderzoeker was hij autodidact: de kost verdiende hij met handel in laken en garnituren. Zijn microscoopjes waren opzienbarend in hun eenvoud en kracht. Uitgerust met één lensje, geklonken tussen metalen plaatjes, vergrootten ze tot 250 keer, voor die tijd fenomenaal. Vanaf 1674 stuurde hij brieven naar de Royal Society in Londen met het oog op publicatie in de Philosophical Transactions. Ten bewijze stuurde hij preparaten mee. Van de honderden microscopen die van Leeuwenhoek maakte resteren er nog elf. Onooglijk om te zien, zijn de meeste weggegooid. Onderzoek door Rijksmuseum Boerhaave, dat er vier in zijn collectie heeft, en de TU Delft heeft licht geworpen op het geheim dat Leeuwenhoek in zijn graf meenam: hoe hij zijn lensjes maakte.

Klik hier voor de handout.
De lezing van Dirk van Delft werd live gestreamd.


DirkvanDelft

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.