facebook vimeo

Projectenoverzicht

Creatief met taal (2) - Roel Willems

zondag 10 november 2019, Paradiso Amsterdam

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan. En dan is er de taal van de literatuur! Een schrijver – of het nu gaat om proza of om poëzie – schept een eigen werkelijkheid in taal, zoals een schilder dat doet met verf en een componist met klank. In onze derde serie lezingen over taal in Paradiso draait het om taal en creativiteit.

De tweede lezing in de serie wordt gehouden door Roel Willems op zondag 10 november 2019 in Paradiso. Hij zal spreken over verbeelding tijdens literair lezen. Zijn lezing is getiteld 'De verhalende mens'.

Wie leest, verbeeldt. We stellen ons voor wat er in een verhaal gebeurt, zien de gezichten van perso-nages, voelen mee met hun vreugde of verdriet. Maar hoe draagt verbeelding bij aan onze leeservaring? En maakt het uit wat je je voorstelt tijdens het lezen? In deze lezing verkennen we wetenschappelijk onderzoek naar de belevingswereld van lezers en hoe deze van invloed is op de waardering van verhalen.

Roel Willems is onderzoeker aan de Radboud Univer- siteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar wat er omgaat in lezers tijdens literair lezen.

De lezingen vinden plaats op zondagochtend in Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam, van 11.00 tot 13.00 uur. 

De twee andere lezingen in de serie:

(1) zondag 13 oktober 2019
Hans Bennis
Korterlands
Over Anarchie in de schrijftaal

(3) zondag 15 decmeber 2019
Marjoleine de Vos
Daar slaat hij een bijzin in
Over de taal van poëzie - waarom staat er wat er staat?


De Taallezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso