facebook vimeo

Vertaaldag

Nederland Vertaalt 2020 - De Vertaaldag

zaterdag 29 mei 2021, De Beurs van Berlage, Amsterdam

De Vertaaldag wordt uitgesteld naar zaterdag 29 mei 2021.

De Vertaaldag stond gepland op zaterdag 14 november 2020 in de Beurs van Berlage. Op 1 oktober is bekendgemaakt dat de Beurs van Berlage helaas niet tot de drie culturele instellingen/zalen in Amsterdam behoort die een ontheffing krijgen op de maximaal toegestane capaciteit van 30 personen. Om te voorkomen dat we straks opnieuw moeten gaan schuiven met de datum, hebben we besloten om de Vertaaldag te verplaatsen, naar het voorjaar van 2021. 

De nieuwe datum is 29 mei, we zijn blij dat alle sprekers en juryleden beschikbaar zijn op deze dag, zodat het programma hetzelfde kan blijven. Alle mensen die een kaart besteld hadden voor de Vertaaldag op 14 november krijgen hierover per e-mail bericht, de reeds gekochte kaarten blijven uiteraard geldig op de 'nieuwe' datum.


Nederland Vertaalt

Om het belang van goed vertalen te onderstrepen en onder de aandacht te brengen van een breed publiek heeft Verstegen & Stigter in 2016 in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland Vertaalt opgezet.

Nederland Vertaalt bestaat uit een vertaalwedstrijd in samenwerking met de NRC en een Vertaaldag. Daarnaast verzorgt Nederland Vertaalt een nieuwe wekelijkse vertaalrubriek in de Scheurkalender van het Genootschap Onze Taal.

Het programma bestaat uit een plenair programma aan het begin en het eind van de dag voor alle bezoekers, vier vertaalwerkgroepen en een lezingenprogramma. Nieuw dit jaar is een mini-vertaalwedstrijd (inzenden kon tot en met 10 augustus), waarbij de drie beste vertalingen (er zijn 51 vertalingen ingestuurd) worden gezongen door bariton Maarten Koningsberger. 

>> LEES MEER OVER DE MINI-VERTAALWEDSTRIJD inclusief winnaars
>> AANMELDEN VOOR DE VERTAALDAG
>> GENOMINEERDEN VERTAALWEDSTRIJD


Mensen die hebben meegedaan aan de vertaalwedstrijd kunnen zich aanmelden voor deelname aan een van de werkgroepen (al of niet van ‘hun’ taal) maar zij kunnen er ook voor kiezen het lezingenprogramma te volgen. Ook mensen die niet hebben deelgenomen aan de vertaalwedstrijd kunnen zich aanmelden voor dit lezingenprogramma.

De werkgroepen duren anderhalf uur en staan onder leiding van de juryleden die de inzendingen van de vertaalwedstrijd hebben beoordeeld. In de werkgroepen wordt uitvoerig ingegaan op de inzendingen van de vertaalwedstrijd en wordt de winnaar bekendgemaakt.

Parallel aan de werkgroepen die plaatsvinden in verschillende zalen verspreid door het gebouw van de Beurs van Berlage, staan in de Grote Zaal lezingen geprogrammeerd over verschillende aspecten van vertalen met onder anderen Marjoleine Boonstra, Ann De CraemerFrits van Oostrom, Maarten Koningsberger & Bas Verheijden en Annelies Verbeke. De Vertaaldag wordt gepresenteerd door Wim Daniëls.

Toegangskaarten voor de Vertaaldag kosten € 60,- (dit is voor programma, koffie/thee bij ontvangst & theepauze en uitgebreide borrel). 
Vrienden van Verstegen & Stigter, lezers van NRC en leden van Genootschap Onze Taal betalen € 45,-.
Voor een meerprijs van € 17,50 kunt u zich aanmelden voor het uitgebreide lunchbuffet in de foyer van de Beurs van Berlage.

Reisadvies Beurs van Berlage:

Openbaar vervoer: Vanaf Amsterdam CS is de Beurs van Berlage te voet bereikbaar.
Auto: U kunt parkeren in de parkeergarage van de Bijenkorf of Parking Oosterdok. Een goedkopere mogelijkheid is om te parkeren op een P+R terrein, bijv. aan de Nieuwe Leeuwarderweg 25 in Amsterdam-Noord. Dan betaalt u slechts enkele euro's en bent u met metro 52 in 2 haltes op het station van Amsterdam.  

LET OP:
De kortingscode voor deelnemers aan de vertaalwedstrijd vindt u in de bevestigingsmail die u ontvangt nadat u uw vertaling heeft ingezonden.
De kortingscode voor NRC-lezers stond in de krant van 3 januari, in de tekst bij de vertaalopgaven. 
>> GENOMINEERDEN VERTAALWEDSTRIJD

>> AANMELDEN VERTAALDAG

>> PROGRAMMA VERTAALDAG


>> SCHEURKALENDER GENOOTSCHAP ONZE TAAL
Nederland Vertaalt wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, NRC, Stichting Elise Mathilde Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt StichtingGenootschap Onze Taal en Taalunie