facebook vimeo

Kaartverkoop

Taal in het Paradijs (2) - Peter Hagoort

zondag 17 december 2017, Paradiso Amsterdam

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Met taal benoemen, duiden en structureren we de wereld om ons heen. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan.
In de mini-serie ‘Taal in het Paradijs’ bespraken drie taalwetenschappers taal op verschillende niveaus: structuur, brein en communicatie.

Onder de titel Over sprekende auto’s, communicerende marsmannetjes en breintaal heeft op zondag 17 december 2017 Jolien Francken Peter Hagoort geïnterviewd volgens het succesvolle format van Zomergasten. Aan de hand van film- en televisiebeelden zijn diverse aspecten van het unieke menselijke taalvermogen aan bod gekomen. Daaronder: hebben dieren een taalvermogen, kunnen wij met buitenaardse wezens communiceren, hoeveel verschillende talen zijn er, en zou het niet beter zijn als we allemaal dezelfde taal spreken? Hoe is taal in het menselijk brein verankerd; wat gaat er mis bij een hersenbeschadiging? Dansende papegaaien; hoe Mandela Obama leerde spreken; wat John Cleese te melden heeft over het brein; de drang van babies informatie te delen; wat er gebeurde toen we probeerden een dolfijn Engels te laten praten; de verrijking van de taal in de gedichten van Lucebert; dit en nog veel meer heeft de revue gepasseerd.

Peter Hagoort is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is oprichter en directeur van het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, en is daarnaast een van de directeuren van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Zijn onderzoek is gericht op de neurobiologische fundamenten van het menselijk taalvermogen. In 2005 ontving Peter Hagoort de Spinozapremie.

Jolien Francken studeerde geneeskunde en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de neurobiologische en psychologische mechanismen van het effect van taal op visuele waarneming. Momenteel werkt ze aan de Universiteit van Amsterdam als docent en postdoctoraal onderzoeker in de neurofilosofie. Samen met Peter Hagoort startte ze de succesvolle blog 'Het talige brein' waar hersenonderzoekers hun fascinaties en bevindingen over taal delen met het grote publiek.

 

(1) zondag 29 oktober 2017
Prof. dr. Peter-Arno Coppen
Leve het lijdend voorwerp?

(3) zondag 21 januari 2018
Prof. dr. Pieter Muysken
Terug naar Babel

 

De Taallezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso.